Psychologische hulpverlening in Zuid-Kennemerland en Hoofddorp

Wandeltherapie (walk & talk)

Individuele therapiesessies al wandelend in het bos, in de duinen of langs het strand. Met deze aanpak zet je letterlijk en figuurlijk een stap vooruit. Een stap in de goede richting; naar persoonlijke groei en psychisch welbevinden. Je krijgt dezelfde psychologische begeleiding als binnen op een stoel of bank, maar dan tijdens een wandeling in de buitenlucht.

Je maakt of een stap voorwaarts naar persoonlijke groei, of een stap terug naar veiligheid

~ Abraham H. Maslow

Worstel je ergens mee en spreekt deze aanpak jou aan?

Voordelen van wandeltherapie

Bij veel psychische klachten, bijvoorbeeld bij depressieve klachten, is gedragsactivatie een veelgebruikte interventie. Gedragsactivatie doorbreekt namelijk de vicieuze cirkel van je somber voelen, weinig zin hebben om dingen te ondernemen en daardoor ook geen voldoening meer ervaren, wat de neerslachtige stemming wederom verslechtert. De passiviteit maakt dat je steeds minder energie ervaart en je steeds somberder gaat voelen. Psychologen raden dan ook aan om meer activiteiten te gaan ondernemen. Wat helemaal effectief blijkt te zijn is meer bewegen en met name in de buitenlucht. Beweging zorgt ervoor dat je bepaalde stresshormonen verbruikt, mede onder invloed van natuurlijk licht en zuurstofrijke lucht. Je komt daardoor meer tot rust,  je kunt beter nadenken en je kunt gemakkelijker ontspannen. Hierdoor kom je verrassend vaak tot helpende inzichten. Door te bewegen komt er ook een dosis endorfine vrij; een neurotransmitter die zorgt voor aangename gevoelens. Beweging vormt daarmee een heel belangrijke stap in het herstel van psychische klachten en helpt je om je meer in balans te voelen!

Uit meerdere studies is gebleken dat wandelen een therapeutisch effect heeft. Zo bleek dat mensen die wandel coaching volgden na een aantal weken veel minder last hadden van burnout, concentratieproblemen en stressklachten dan mensen uit een passieve controlegroep. Ook blijkt dat mensen het als prettig ervaren dat je op een meer gelijkwaardige manier met je therapeut praat. Niet tegenover elkaar, gescheiden door een tafel maar juist op een ongedwongen manier naast elkaar. Een ander voordeel van wandeltherapie is dat je elkaar niet continue hoeft aan te kijken tijdens het wandelen. Dat geeft sommige mensen meer ruimte om na te denken en/of over lastige onderwerpen te spreken.

 

Een leuk artikel over de positieve effecten van wandelen is de volgende:

Walking facilitates positive affect (even when expecting the opposite) / Miller, Jeffrey Conrath; Krizan, Zlatan. Emotion, Vol 16(5), Aug 2016 :

Enkele conclusies:

 1. Wandelen verbetert je humeur, zelfs als je het niet verwacht. De uitkomsten laten zien dat na slechts 12 minuten wandelen een verbetering is waar te nemen in humeur, veerkracht, focus en zelfvertrouwen in vergelijking tot 12 minuten zitten.
 2. Wandelen stimuleert je creatieve vermogens, met name het probleemoplossend vermogen. Er is een toename waarneembaar van 60% ten opzichte van zitten en het effect blijft tot ongeveer een kwartier na het wandelen aanwezig.
 3. Wandelen zorgt voor extra verbindingen tussen je hersencellen. Na een jaar wandelen konden onderzoekers een toename van de connectiviteit tussen de verschillende hersengebieden waarnemen in de gebieden die zijn betrokken bij disfunctioneren door ouderdom.
 4. Wandelen verbetert je geheugen, proefpersonen konden geheugenopdrachten beter uitvoeren wanneer ze daarbij in hun eigen tempo konden lopen. Vooral bij jonge proefpersonen was het effect van wandelen sterk.
 5. Wandelen geeft je het juiste denkritme.
 6. Wandelen brengt je naar buiten en groen doet goed. Combineer wandelen met natuur (of in ieder geval een klein beetje groen) en je creëert een win-winsituatie.

Gebleken is dat wandelen een therapeutisch effectheeft.

Door beweging kom je meer tot rust,  je kunt beter nadenken en je kunt gemakkelijker ontspannen. Hierdoor kom je verrassend vaak tot helpende inzichten.

“Als je wandelt heb je tijd om even stil te staan”

Locaties wandeltherapie

Er zijn meerder locaties in Zuid-Kennemerland en Hoofddorp mogelijk. Hieronder een aantal mogelijkheden. Andere locaties zijn bespreekbaar in overleg. 

 • Wandelbos Groenendaal. Trefpunt bij Landgoed Groenendaal, Groenendaal 3, 2104 WP Heemstede
 • Buitenplaatsen Leyduin, Woestduin en Vinkenduin. Trefpunt bij Gasterij Leyduin, 2e Leyweg 72114 BG Vogelenzang (voor navigatie met de auto invoeren: Manpadslaan 1
  2114 BJ Vogelenzang dat je brengt naar parkeerplaats De Kakelye. Vanaf de parkeerplaats is het nog 10 minuten lopen naar Gasterij Leyduin).
 • Amsterdamse Waterleidingduinen. Trefpunt ’t Panneland, Vogelenzangseduinweg 4, 2114 AS  Vogelenzang
 • Amsterdamse Waterleidingduinen. Trefpunt uitspanning De oase, 1e Leijweg 9, 2114 BH Vogelenzang
 • Amsterdamse Waterleidingduinen. Trefpunt Pannenkoekenhuis De Duinrand, Zandvoortselaan 130a, 2042 XC Zandvoort
 • Landgoed Elswout. Trefpunt ingang landgoed Elswout, Elswoutlaan 12a, 2051AE Overveen
 • Strand Zandvoort. Trefpunt strandtent Tijn Akersloot, Boulevard Paulus Loot 1, 2042 AD Zandvoort (Zuidstrand)
 • Strand Zandvoort. Trefpunt grand café De Haven van Zandvoort, Strandafgang Paulus Loot 9, 2042 AA Zandvoort (midden bij het centrum)
 • Strand Bloemendaal. Trefpunt Parnassia aan Zee (PaZ), Zeeweg (laatste afslag, na camping De Lakens) 2051 EA Overveen (net naast Bloemendaal aan Zee)
 • Nationaal park Zuid-Kennemerland. Trefpunt Landgoed Duin & Kruidberg, Duin en Kruidbergerweg 60, 2071 LE Santpoort
 • Haarlemmermeerse Bos. Trefpunt Papa’s Beach house, IJweg 961
  2131 LV Hoofddorp
 • Stadspark Haarlemmerhout. Trefpunt eethuis Nurks in de Hout, Hertenkamplaan1, 2012CV Haarlem (parkeerplekken Kleine Houtweg)
 • Stadswandeling langs het Spaarne in Haarlem. Trefpunt restaurant ML, Klokhuisplein 9, 2011 HK Haarlem

Let op!

NB1. Houd er rekening mee dat je bij de Amsterdamse Waterleidingduinen en bij het Nationaal park Zuid-Kennemerland parkeerkosten moet betalen en een toegangskaart dient te kopen. Een dagkaart kost € 1,50 en is te koop bij de pin-betaalautomaten bij de vier hoofdingangen.

Ook aan het strand en in het centrum van Haarlem is het betaald parkeren. Deze kosten zijn voor eigen rekening.

NB2. Indien de gesprekken buiten dus in openbaar gebied of in een openbare ruimte plaats vinden, kunnen anderen ons zien of mogelijk horen. De kans bestaat hierdoor dat persoonlijke informatie naar buiten komt. Dit is je eigen risico, ik kan hiervoor niet aansprakelijk gesteld worden. Zie ook de algemene voorwaarden.

NB3. Het eerste gesprek zal in een openbare ruimte of in de praktijk plaats vinden. De eventuele vervolggesprekken kunnen wandelend worden gevoerd.